Het belang van het gebruik van opslagbokken

In de bouwsector wordt veel fysiek zwaar werk verricht. Deze fysieke belasting kan op termijn nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid en inzetbaarheid van werknemers. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van opslagbokken grote voordelen biedt, zowel financieel als ergonomisch. In deze blog leest u waarom investeren in gezonde werknemers ook investeren in duurzame inzetbaarheid is. We gaan in op de werkzaamheden met plaatmateriaal en hoe opslagbokken hierin het verschil maken.

Werken met plaatmateriaal

Het werken met plaatmateriaal vraagt veel van het lichaam: tillen, kantelen en verplaatsen vergen grote inspanning. Vooral wanneer deze handelingen herhaaldelijk plaatsvinden, kunnen werknemers fysiek overbelast raken. Dit leidt niet alleen tot gezondheidsklachten, maar kan ook de efficiëntie en kwaliteit van het werk negatief beïnvloeden.

Na aanlevering worden plaatmaterialen vaak plat op de grond gelegd of tegen een muur gezet. Zowel het rapen van platen van de aangeleverde pallet als het neerleggen na verticaal transport is fysiek zwaar werk. Omdat dit vaak dagelijks gebeurt, brengt het structurele belasting met zich mee. Daarbij moeten de platen regelmatig laag bij de grond worden opgepakt en in verticale positie worden gebracht. (Gips)platen wegen gemiddeld 20 tot 45 kg per stuk, waardoor de kans op overbelasting groot is. Ook het aftekenen en snijden van liggende platen zorgt voor een ongunstige werkhouding. Daarnaast nemende horizontaal liggende platen veel meer ruimte in dan bij verticale opslag het geval is, vooral in kleinere ruimte kan dit problemen opleveren.

De voordelen van opslagbokken

Het gebruik van opslagbokken maakt het werk lichter, efficiënter en veiliger. Vanaf het moment van levering kunnen de platen op transportkarren worden geplaatst en eenvoudig naar de juiste ruimte worden gereden. Door de opslagbokken direct in de juiste ruimte te plaatsen, kunnen de platen eenvoudig van de kar naar de bokken overgeheveld worden en doordat deze minimale ruimte innemen kan er eenvoudig rondom de bokjes gewerkt worden. Hierdoor kunnen monteurs de platen rechtstreeks binnen die ruimte verwerken zonder extra til- of verplaatswerk. Ook kunnen de platen eenvoudig afgetekend en gesneden worden.

Bij De Plaatmaat is het bovendien mogelijk om laadinstructies mee te geven door middel van een A4-frame welke in de bovenkant van de bokken kan worden gestoken. Zo is het voor de transportploeg eenvoudig duidelijk te maken welk type en aantallen plaatmaterialen per ruimte nodig zijn. Ook worden de plaatmaterialen hierdoor op de juiste installatievolgorde geplaatste waardoor ze niet omgestapeld hoeven te worden.

In de praktijk worden platen ook nog wel eens tegen de muur geplaatst, alhoewel dit op eerste gezicht een eenvoudige en kosten efficiënte oplossing lijkt, kleven hier ook grote nadelen aan. Zo kost dit meer tijd dan bij het oppakken en verwerken van de platen, zullen deze geregeld verplaatst of omgestapeld moeten worden, moet er vaker gebukt en laag gereikt worden en loop je risico op beschadiging van de platen of zelfs muur.

Resultaten uit onderzoek

Onderzoek toont aan dat het gebruik van opslagbokken grote voordelen met zich mee brengt. Op het financiële gebied is gebleken dat het gebruik van bokken een productiviteitswinst van 6% voor twee werknemers oplevert. Daarnaast bleek dat door het gebruik de verzuimkosten dalen en dit dus de gezondheid van uw medewerkers ten goede komt. De efficiëntie op het werk wordt verbeterd en de terugverdientijd is daarmee minimaal.

Naast financiële voordelen zijn er ook tal van andere voordelen aan te wijzen, zoals meer werkplezier onder werknemers, langer kunnen doorwerken en een professionele uitstraling voor het bedrijf.

De ontwikkeling van De Plaatmaat

Hoewel opslagbokken een grote vooruitgang betekenden, bleken de traditionele houten bokken op meerder vlakken tekort te schieten. Ze zijn overgevoelig voor vocht en slijtage wat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Met als gevolg materiële schade en persoonlijk letsel. Ook op het gebied van ergonomie, opslag en transport bleek de traditionele bok zwaar ondermaats.

In 2018 besloten wij dat dit beter kon. Wij ontwikkelden De Plaatmaat: een kunststof opslagbok die voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van functionaliteit, duurzaamheid, veiligheid, ergonomie en milieuvriendelijkheid. Onze bokken zijn licht, sterk, praktisch, personaliseerbaar, stapelbaar en bestand tegen vocht. Daarmee bieden ze de ideale oplossing voor het veilig, ergonomisch en efficiënt opslaan van plaatmateriaal.

Wilt u weten hoe De Plaatmaat uw bouwproject kan verbeteren? Bekijk alle voordelen hier, neem contact met ons op of vraag direct een offerte aan.